15. jun, 2018

Ferietid

Det e nesten ubegripeligt at me menn glede oss te ferien. Ferien e jo ett minefelt ut av ein aen verden. Akkurat sånn så julahøytidå e.

Når kånå i huset, som regel i god tid før sommaren, komme med den berykta setningen ‘kor ska me reisa i ferien’ så får de fleste av oss menn frysningar på ryggen. Som regel blir me menn tatt fullstendigt på sengå når setningen komme, og me ska i løpet av brøkdelen av ett sekund hosta opp ett godt svar på någe så hu har grubla på i ukevis.

Hu har googla plasser, vært inne på adle slags reisesider, sjekka hoteller og prisar, og har mange ferietorpedoar å senda i trynet på deg.

I god tid før ferien begynna, så e det mesta allerede avgjort. Det så gjenstår e at du, mannen, ska gi ditt begeistra samtykke i at dette e någe du virkeligt vil

Og det e ett minefelt. For du ska altså hosta opp ett lurt svar på mindre enn et sekund, og du kan vær sikker på at svaret ditt blir feil, med fira røde streker under.

Ittepå, når stormen har lagt seg, så e tiå komt te at du ska feika litt entusiasme rondt ferieprosjektet. Du blir gjønåskua, men hu e så vandt te det, at hu akseptere at sånt e det

Og pussig nok, ittekvert så ferien nærme seg og alt e på plass, så glir den feika entusiasmen øve i ekta entusiasme.

Koffer e det sånn lure du nok på.

Poenget e at mannen vil helst vær i ‘hulå’ si når han har fri. Det vil sei, surfa på nettet, mekka på bil eller sykkel, gå turar i fjellet, gå på treningsstudio, fiska, jakta, eller ka så helst så måtte vær ‘mannahulå’. Og dette må an reisa fra når han ska feriera. Det e det han tenka på når hu borti sofahjørnet komme med spørsmålet sitt.

Og dessuten e kvinner og menn me heilt forskjellige når det komme te ka type ferie de vil ha.

Menn vil ha ett mål med turen. Det vil sei, han vil reisa te ein eller flerne bestemte plasser og gjør flerne spesifikke ting. Hovedmål med flerne delmål ska planleggas og tilretteleggas. Turen e vellykka for mannen hvis adle målå oppnås.

For kvinnen e turen mål nok i seg sjøl. Sol, varme og goe mat kan vær mer enn nok for hu. Hu trenge ikkje ett stort mål med mange delmål mot hovedmålet.

Planleggingå e og to heilt forskjellige ting når det komme te kjønn.

Mannen tenke på penger, pass, utstyr for å nå målet, caps, goe sko, lader te mobilen, liten ryggsekk, fotoapparat og andre praktiske ting.

Damå tenke på klær for alle mulige seanser. Hu må huske å kjøpa inn nok solkrem med mange forskjellige sunblock nivåer. Og hu e alltid bekymra for at der ikkje e nok plass te adle familiegavene hu ska drassa med seg hjem fra ferien.

Me slite med å ha ein synkron planlegging kan du sei.

Men sjøl om utgangspunktet e så dårligt, så ende det pussig nok ofta godt. Årsaken, tror eg, ligge i det faktum at når du reise vekk, så e du borte vekk. Det vil sei, du går ikkje å trør i de inngrodde stiane og vanene dine lenger.

‘Hulå’  e ikkje innen rekkevidde lenger, hu e plutselig den beste kameraten din i heile verden, du like mange av de samme ferietingå hu like, og hu har og lyst te å se og oppleva ting sånn så du. Hu synes te og med at det e flott at du har ein plan for andre ting enn bare soling og bading. Sjøl om mange av de der planane virka som stress for ett par måneder siden.

Så slapp av og gled deg te ferien mann, sjøl om det heila starta med grøss og gru.