8. des, 2017

Jegrar

Menn e fra naturen si sia blitt skapt te å vær jegrar. Å ta med seg ei rifla og gå ut og skyta elgar, fuglar, ulvar og andre småkryp, e ofta den einaste våte drømmen disse jegrane har i livet.

For ein ekta jeger så e året delt opp i 4 deler. Vårjakt, ventetid på jaktsesong, høstjakt, ventetid på jaktsesong. Julatidå og sommerferien, som e ventetider, e någe drit for ein ekta jeger.

Eg burde vært jeger. Heile den ekta mannfolkdelen av familien min e jegrar. Eg tenke litt på det av og te, og eg e fullstendigt klar øve at eg e ett svart pinglefår i familien. Tafatt så eg e, så foretrekke eg å rusla ein tur i fjellet og se på naturen, istedenfor å ta med meg fangst og skyteredskaper og trava ut for å jakta.

Eg va med på jakt ein gang. Lånte meg ei hagla, og gjekk ut i skauen. Itte litt jakting så fant eg ei plastfalska som eg skøyt rett ned. Eg brukte møje tid på å plukka opp adle plastbetane igjen, før eg leverte haglå tebake. Resten av jakthelgå brukte eg te å rusla på fjellturar. Eg hadde med meg ei fiskastang på turen men den fekk lov å stå i ro inne i jakthyttå heila helgå.

Grunnen te at eg, og mange med meg, drite i å jakta e ganske enkel. Me gidde ikkje, me kjøpe den maten me trenge på Rema1000 og orke ikkje all det der stresse med å planlegga jakt. Og det å laga handlelapp før Rema1000 turen e mer enn stress nok for oss.

Eg har hatt någen diskusjonar med disse jegrane om akkurat det der med jakting. Koffer springa rondt i fjellet og skyta masse dyr te nesten ingen nytte. Det e liksom ikkje sånn at me trenge de te mat. Og det å skyta dyr så du ikkje kan spisa e jo nesten meningslaust. Hvis det ikkje e skadedyr då, og at der e for mange av de.

Men du kan ikkje diskutera sånn med ekta jegrar. De har någen primitive greier inne i seg så undertrykke fornuften fullstendigt, og har haugavis med gode argumenter for at jakt e viktigt og bra.

Siden de har fått så møje pes for all jaktingå si, så har disse jegrane diskutert masse strategiar og argumenter seg imellom. Argumenter og strategiar som de  bruke når de ska forklara koffer jakt e den beste hobbien enn ekta mann kan ha. Forvaltning, spenning, naturopplevelse, sosiale ting etc etc. For kvert hjelpelause argument du komme med, så har di fira kjempegode argumenter for koffer det e ein knallbra og nyttige hobby.

Oss latsabbar så ikkje orke all den der jaktingå, får heller sei te oss sjøl at me har nok med å jakta de goe opplevelsane.