3. mai, 2017

Sjokolade

Samboeren min lige sjokolade, veldigt møje. Om kveldane, når hu sitte i hjørna sitt og strikke og ser på fjernsyn, så ser eg av og te at hu får ett glassaktigt rart blikk. Der e 2 grunnar te det. Enten så seie hu ‘Jan Idar, der e någe eg vil prata om’, eller så seie hu ‘eg har lyst på sjokolade’. Begge deler får eg stive nakkamuskler av. Det e det med sjokolade eg vil fortella litt mer om.

Når samboeren min seie hu vil ha sjokolade så e der ein brytar så blir svitsja i håve hennars. Normalt så e hu ei voksen, oppegåande fornuftige dama, men når den brytaren e slått på så e hu ca 5 år, og klare ikkje å tenka på någe aent enn at det e det hu vil ha.

Det så e litt rart e at der e 2 bryterar så blir slått på hos meg, den eine e hette ‘eg vil ha sjokolade eg og’, den andre e ‘latskap’. For å skaffa sjokoladen så må eg opp av sofaen, og ut ein plass der de selge stoffet. På grunn av ‘latskap’ brytaren, vil eg ofta hørras mer voksen ut enn det eg e, eg komme med gode argumenter om koffer me ikkje trenge å eta sjokolade akkurat nå. For eg gidde egentligt ikkje å dra ut for å kjøpa. 5 åringen borte i hjørna e totalt upåvirka av argumentene mine.

Nå e det sånn at hu har ein brytar så seie ‘sjokolade’, eg har ein så seie det samma, og så har eg det einaste så kan redda oss, ‘latskap’ brytaren. Du trenge ikkje vær någe matematikk geni for å skjønna at summen av: 2 bryterar – 1 brytar = 1 brytar. Heldigvis så har Rema oppe te klokkå 23.

Visste du at sjokolade inneholde møje av de samme stoffene så e i hasj, rektignok må du eta 12 kg for å få ein hasjrus, det burde jo egentligt vært forbudt å selga. Der e jo ganske mange av oss så ete møje av og te, og det blir jo nesten det sama så ta seg ett sug av ein hasjpinne, vil eg tro.

Og så e der ein aen ting så du må vita. Sjokolade inneholde stoffer så seie te hjernen din ‘et mer’. Det e derfor det e nesten umulig å stoppa når du fysst har begynt på ei plata.  De ‘et mer’ stoffene e i kakaobønnene, så egentlig smake drit. For å få godsmak i sjokoladene sine så har de tilført melk, og/eller sukker og masse andre godstoffer. Alt for å få deg te og eta og eta.

Og det med å eta og eta. Meg og samboeren har to forskjellige forhold te adle slags godsaker. Eg e grådige og vil ha mer og mer. Hu e kjipe, og vil ikkje sånn heilt uten videre at eg ska bare forsyna meg uhemma av greiene. Av og te så blir det litt dårlige stemning av sånt

Der e lykkestoffer i sjokoladen seie ekspertane, du ska liksom bli lykkelige av å eta det. Bare tull, ete du møje sjokolade så blir du feit. Og du blir ikkje lykkelige av å bli feit. Du kan kanskje vær lykkelige og feit, men det va ikkje sjokoladen så gjorde deg lykkelige.

Eg håpe hu ikkje får det der rara blikket sitt i kveld